Vissza a főoldalra

Üzemel a "BUFA" Válogatómű


A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság környezet védelme mellet mindig kiemelt figyelmet fordít a szociális foglalkoztatás területére is, és részt vállal a fogvatartottak foglalkoztatására irányuló országos programban.
Ennek érdekében a Társaság a Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft. (BUFA) X. kerületi telephelyén válogatóművet létesített, amely a Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. közös együttműködésével a teljes KEOP projekt részeként, de a Társaság saját finanszírozásából került megvalósításra.
A sikeres kivitelezési munkák, illetve a válogatómű technológiájának eredményes telepítését követően 2014. december 29-én a válogató mű két hónapos próbaüzeme sikeresen lezárult. Mindezek eredményeként megvalósult a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetése során szelektíven gyűjtött hulladék további válogatása. Az előszelektálás nagyban hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok ipari újrahasznosíthatóságának növelésében. Így nem csak a lerakásra kerülő hulladékok aránya csökken, hanem az elsődleges ipari nyersanyag felhasználás is.

A válogatóműben a Büntetés Végrehajtás szomszédos objektumában büntetésüket töltő fogvatartottak foglalkoztatására kerül sor, akik a szelektív gyűjtésből származó műanyag, fém és papírhulladék kézi válogatását végzik napi két műszakban, műszakonként 14 fővel.

A beruházás így mind a társadalmi-, mind a környezetvédelmi szempontokat tekintve pozitív és előre mutató kezdeményezés.Beszerzésre került a lomdaráló

A projekt megvalósítása egy új lomdaráló berendezés beszerzésével kezdődött meg a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (FHHM) területén, Rákospalotán. A mobil aprító (lomdaráló) a nagydarabos lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál, kb. 15 000 tonna/év kapacitással, amely jelentősen növeli a begyűjtött lom energetikai hasznosításának hatékonyságát.


Megkezdődnek a Fémleválasztó berendezés beszerzésével és üzembehelyezésével kapcsolatos munkák

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben kap helyet a projekt keretében beszerzett fémleválasztó technológia, melynek kapacitása óránként minimum 50 tonna. Célja a jelenleg működő salakfeldolgozó és fémkiválasztó folyamat modernizálása, egy új rendszer kiépítésével. A modern fémleválasztó berendezés a salak lerakása előtt a mágnesezhető anyagok leválasztására szolgál.
Az eljárás eredményeként a nagyobb szemcseméretű salakból a ledarálást követően könnyebben leválasztható fém anyagában hasznosításra kerül.


Projekt nyitó sajtótájékoztató – 2015. 02. 27.

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint dr. Horváth Béla a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projektjéről tartott sajtótájékoztatót 2015. február 27-én, a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. A sajtótájékoztatót követő sajtóbejáráson bemutatásra került az új lomdaráló berendezés.


Lakossági fórumok a X.; XV. és XVIII. kerületben

XVIII. kerület 2015.05.04. X. kerület 2015.05.05. XV. kerület 2015.05.18.